Een kijkje in de snowboard carriére van… Sam Vermaat

“Het belangrijkste is… plezier! Ook moet je er zelf voor de volle 100 procent achterstaan.”

 

Sam vermaat

Freestyle snowboarder

www.samvermaat.nl

26 juli 2021

4 min

Sam Vermaat – onthoud deze naam – is 16 jaar oud en woonachtig in Bergen op Zoom. Hij is professioneel snowboarder en zijn ambitie is om in 2026 deel te uit te maken van het Nederlandse olympische snowboardteam. Korint staat graag klaar voor ambitieuze (top)sporters, daarom ondersteunen wij de droom van Sam. In dit interview gaat hij dieper in op zijn carrièreverloop en de kansen in de toekomst.

Wie ben je?

Mijn naam is Sam Vermaat. Ik ben 16 jaar oud en heb altijd in Bergen op Zoom gewoond, gelegen in Noord-Brabant. Sinds dit jaar woon ik in Sportcentrum Papendal, maar ga in de weekenden weer terug naar huis. Mijn grote passies zijn snowboarden en kitesurfen. Momenteel zit ik als freestyle snowboarder in de Nederlandse selectie.

Waarom ben je gaan snowboarden?

Mijn vader is altijd een snowboardleraar geweest en mijn moeder is van jongs af aan een groot snowboardfanaat. Ze hebben elkaar zelfs leren kennen tijdens de snowboard lessen. De keuze was daarom al vrij gemakkelijk gemaakt. Vanaf mijn vierde leeftijd ben ik begonnen met snowboarden. Het is me dus echt met de paplepel ingegoten.

In welke landen kom je met het snowboarden?

De plekken waar we het meesten komen zijn Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Dit zijn natuurlijk de wintersportgebieden die voor een Nederlander dichtbij zijn en waar je goed kunt trainen. Af en toe heb je ook bestemmingen die verder weg zijn. Ik ben bijvoorbeeld in Japan en Amerika geweest.

In de zomermaanden zitten we normaal gesproken in Nieuw-Zeeland, alleen was dat het afgelopen jaar natuurlijk lastig vanwege het coronavirus. In Nieuw-Zeeland gaan we natuurlijk voor het kitesurfen.

Hoe ben je met Korint in contact gekomen?

Vroeger zat ik in een talententeam voor het kitesurfen. Uiteindelijk was het niet meer te combineren met snowboarden. Er moest een keuze gemaakt worden… De keuze is gevallen op snowboarden. Toen ik ook nog fanatiek was met kitesurfen, ben ik in contact gekomen met Harrie ten Dolle (Directie Korint). Hij support graag jonge, opkomende sporters met een droom. Tot op heden heb ik een zeer goede samenwerking met Harrie.

Zwitserland of Oostenrijk?

Als ik de keuze moet maken, ga ik toch voor Zwitserland. De faciliteiten zijn erg goed en alles is altijd top geregeld. Ook het verblijf is om over naar huis te schrijven. Op de één of andere manier heb ik het idee dat het in Zwitserland altijd lekker weer is. Natuurlijk is Oostenrijk ook een prachtig land en er is veel te doen. Daarnaast is de afwisseling goed voor mijn trainingsschema. Het is belangrijk om op veel verschillende terreinen te trainen, dit komt mij alleen maar ten goede tijdens de wedstrijden.

Welke tegenslagen heb je meegemaakt?

In het seizoen 2018-2019 heb ik mijn bovenarm gebroken. Hierdoor mistte ik een aantal wedstrijden, terwijl je op je dertiende juist veel moet snowboarden en groeien. Dit had wel een impact op mij en ik hoopte er goed uit te komen. Zes weken na het herstel, brak ik mijn sleutelbeen. Vette pech, zou je zeggen. Echter had ik geluk dat deze breuk recht gebroken was, hierdoor hoefde ik maar twee weken te herstellen.

Heb je veel prijzen gewonnen?

Afgelopen jaar heb ik een erg goed seizoen gedraaid. Ik heb een aantal Europa Cup podiums gehaald. Ook ben ik derde geworden op het jeugd EK en heb ik de top 30 behaald tijdens de World Cup. Een prestatie waar ik erg blij mee ben! Voor de Olympische Spelen moet je een top 12 kwalificering halen, dus ik kom in de buurt.

Wat zou je nog willen bereiken?

Natuurlijk de Olympische Spelen. Je ziet dat je er nu al dichtbij bent, maar 2022 is waarschijnlijk nog iets te vroeg. Mijn coach zegt ook dat ik dan nog te jong ben. 2026 vind ik persoonlijk een reëel doel, daar train ik dan ook hard voor.

Hoe ziet de topsportwereld eruit?

Het is een harde wereld, alles draait natuurlijk om prestatie. Als je jong bent is het gemakkelijker, dan zijn ze nog niet erg prestatiegericht. Ze willen dat je leert om strakke trainingsschema’s te krijgen en ritme op te bouwen. Het snowboarden doe ik nooit met tegenzin, dat vind ik juist ontzettend leuk. Het stukje krachttraining en cardio daarentegen is soms wat minder leuk.

Aan de andere kant is het natuurlijk ook erg mooi. Je krijgt kansen, die andere niet krijgen. Je komt op erg veel verschillende plekken over de hele wereld en ik kan heel de winter weg zijn voor mijn sport.

Hoe is het onderlinge contact tussen (internationale) snowboarders?

Elke land traint op zijn eigen manier. Iedereen heeft een andere visie op de sport. We geven allemaal veel om snowboarden en genieten er ook van. In de snowboardwereld is er niet echt een concurrentiestrijd tussen twee personen. Iedereen vindt het juist heel gaaf als iemand het goed doet. Natuurlijk wil je winnen, maar het is niet zo dat je bezig bent met een concurrent. Dat maakt deze sport gezellig en uniek.

Hoe combineer je je sport met school?

In het begin zat ik op een reguliere school met een topsportafdeling. Die afdeling was klein. Uiteindelijk ben ik naar een andere school gegaan, die meer ervaring heeft met topsporters. Ik ging ongeveer 12 weken per seizoen weg. Hierdoor kon ik alles nog redelijk makkelijk inhalen.

Afgelopen jaar ben ik langer weggeweest, vanwege corona en de quarantaineverplichting. Daar heeft school ontzettend goed in meegedacht. Ze staan in contact met mijn coach. Zo kan ik op afstand toetsen maken en lessen volgen. Af en toe geeft school aan dat ik een weekje minder weg moet, omdat er een belangrijk schoolweek aankomt. We proberen dat wel zo veel mogelijk te vermijden, want de sneeuwweken zijn super belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen.

Welke tips wil je meegeven om een droom te bereiken?

Voor het snowboarden en veel andere sporten is commitment erg belangrijk. Het is ook een kwestie van de juiste mensen leren kennen, net zoals Harrie bijvoorbeeld. Je moet proberen zoveel mogelijk contacten te krijgen, die helpen je uiteindelijk weer verder. En het belangrijkste is… plezier! Ook moet je er zelf voor de volle 100 procent achterstaan. Je doet het voor jezelf, niet voor iemand anders.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van Sam?